Streama innehåll

Vi har gått från att låna filmer på videoteket, till att ladda ner det vi ville ha från nätet och nu betalar vi månadsvis för att strömma, eller streama, innehållet vi vill se. 

Att strömma är i princip samma sak som att se på YouTube där man inte laddar ned något innehåll utan ser i realtid medan videon laddas i webbläsaren. För att streaming ska fungera bra behöver man en god internetuppkoppling och stabil webbläsare, annars måste videon stanna upp och buffra innan den kan fortsätta strömma innehållet.

 

Netflix

En av de största streamingtjänsterna för videos där man betalar för att få ta del av innehållet är Netflix. Det startade i USA och är en film- och serietjänst. De erbjuder ett stort utbud av filmer i flera olika kategorier samt många tv-serier. De har till och med börjat  göra sina egna serier med gott resultat. Ett exempel är Orange is the New Black där en medelklasskvinna blir skickad till ett kvinnofängelse för att brott hon begick i ett annat liv när hon levde med en annan kvinna som arbetade för en knarkkartell.

HBO Nordic

Efter Netflix visat sådana framgångar ville fler företag få en del av kakan. HBO Nordic är en kanal på tv som är känd för väldigt bra, djupa och välskrivna serier. De vill också vara med i streamingvärlden men skapade hellre en egen streamingkanal än att låta Netflix dela ut deras material. Det betyder att om man vill se serier som Game of Thrones, Hemlocke Grove och Boardwalk Empire så behöver man betala en månadsavgift till.