Gopro köper bilder och film från privatpersoner

De flesta är nog bekant med kameratillverkaren Gopro, deras kameror har blivit väldigt populära på senaste tid och används idag i många olika sammanhang.

Alla som har tagit bilder eller filmat med sin Goprokamera har chansen att få betalt för detta. Detta kommer från en ny satsning från företaget som man kallar Gopro Award och kommer att ge ut upp till 4 000 kronor ett foto och så mycket som 40 000 kronor för en redigerad film. Även korta filmklipp kan vara värda upp till 8 000 kronor. Allt beror helt enkelt på om Gopro anser att de kan få användning för dessa bilder eller filmer.

Detta kommer att vara lite som en tävling och Gopro kommer att annonsera vinnare varje dag. Man tror sig komma att betala ut så mycket som 40 miljoner per år. Materialet som de köper in kommer att användas under visningar, i reklam eller på Gopros egna tv-kanal. Fotografen av materialet kommer fortfarande ha upphovsrätten till den, men Gopro kan använda hur de än önskar, vilket inkluderar redigering och efterarbete. Det som dock används i reklamfinansiering kan ge ytterligare betalt till den som äger materialet.

För tillfället är Gopro intresserad av material inom djur, musik, resor, motorsport och vetenskap.