Datorer och batterier

Många delar i en modern dator slits inte på något konkret sätt. Hårddiskar som hade rörliga delar som kunde gå sönder har ersatts av SSD hårddiskar och det dyker nu upp fler datorer som är så svala att det inte ens behöver någon fläkt som kan gå sönder. Det finns dock en sak som alltid slits och det än så länge inte finns något alternativ till, batteriet. 

Sköt om batteriet

bild som symboliserar ett laptops batteriDet första du kan göra för att förlänga livslängden på ditt batteri är att ta hand om det korrekt. Batteriet är gjort för att leva i en perfekt värld där den alltid blir korrekt mängd laddad och urladdad, tyvärr är det väldigt få av oss dödliga människor som kan leverera dessa förutsättningar till datorn. Datorn är ett verktyg och vi använder den då vi behöver, detta betyder att vi laddar datorn då vi kan och arbetar ut den helt och hållet då det behövs.

Som tur var är moderna lithium-i0n  batterier som vi nu ser i moderna laptops och mobiler betydligt mer förlåtande än tidigare lösningar. Grundregeln är att de vill ligga en liten bit över 50% laddad i snitt. För dig betyder det att du får gärna ladda batteriet fullt men om du kan lämna den i lämna den inte i hela tiden. Ungefär en gång i månaden bör du även försöka ta datorn från full laddning ner till noll och sedan ladda upp den till full igen.

Lämna aldrig batteriet helt utan laddning en längre tid! Batterierna kan nämligen bli väldigt ostabila och till och med farliga om de är helt uttömda. Om detta har hänt brukar bättre batterier till och med “självförstöra” då de har en krets som förhindrar att de skall kunna laddas om detta händer. Om nu batteriet har blivit förstört på detta sättet eller om batteritiden blivit alldeles för kort för ditt behov så kommer nästa punkt.

Köp nytt batteri

Att köpa ett nytt batteri är i de flesta fallen varken krångligt eller dyrt. Bra butiker kan hjälpa dig hitta precis vilken modell av batteri du behöver till din dator så att det blir så gott som omöjligt att köpa fel. Vissa datorer som nya Macbooks från Apple har batterierna inbyggda i datorn och kan vara svåra att komma åt men så länge man är lite händig kan man byta även dessa själv.