Bildbehandling på datorn

Mycket av det arbete man gör på datorn involverar på ett sätt eller ett annat bildbearbetning. Oavsett om man gör i ordning sina semesterbilder eller bygger en hemsida så kommer alltid behovet av ett bildbehandlingsprogram att dyka upp.

dator med photoshop

För professionella användare så finns det egentligen bara ett riktigt alternativ idag, som vanlig konsument är utbudet lite bredare.

Photoshop

Om man på något sätt arbetar med bilder professionellt så är detta egentligen det enda riktiga alternativet idag. Photoshop innehåller alla verktyg som man kan behöva och förutom det även ett användargränssnitt som är branschstandard idag.

Photoshop Elements

Detta är Adobes Photoshopversion för vanliga konsumenter. Programmet innehåller alla de viktigaste funktionerna som en vanlig semesterfotograf kan behöva fast till ett betydligt lägre pris än sin storebror.

Gimp

Som första och enda alternativet baserat på öppen källkod har vi Gimp. Detta väldigt kraftfulla och modulära program har trots att det är gratis inte riktigt fått fotfäste. Detta huvudsakligen på grund av att programmet anses krångligt att använda.

Pixlr

Till skillnad från alla ovanstående alternativ så är detta program helt webbaserat och går att nå från vilken modern dator som helst. Förhållandevis kompetent och dessutom designat för att efterlikna Photoshop. Något som gör det väldigt enkelt att använda om man har erfarenhet av att arbeta i Adobes flaggskepp. Det finns dessutom en gratisversion för alla som inte kräver allt för mycket funktioner eller bara vill testa.